Τσακάλωφ 14, Κολωνάκι, 106 73 Αθήνα, 3ος όρ. – χάρτης | eg@grammenoslegal.gr | Τηλ.: 211 71 500 93

Social Media:

Αρθρογραφία

Αλλαγή ειδικότητας εργαζομένου: Έχει ο εργοδότης υποχρέωση γνωστοποίησης στο ΕΡΓΑΝΗ;

Ο Γραμμένος Ε. Ευστάθιος είναι Δικηγόρος Αθηνών – Εργατολόγος και επισκέπτης Καθηγητής στο μάθημα «ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό «Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η υποχρέωση του εργοδότη για γνωστοποίηση όλων των στοιχείων της εργασιακής σχέσης κάθε εργαζομένου στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ συνιστά μια σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Από την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος υποβάλλονται σε αυτό, με ευθύνη του εργοδότη, οι όροι και οι αντίστοιχες τροποποιήσεις των συμβάσεων εργασίας από την αρχή της εργασιακής σχέσης μέχρι και τη λήξη της (ενδεικτικά: Αναγγελία Πρόσληψης, Πίνακας Προσωπικού, Αναγγελία Οικειοθελούς Αποχώρησης ή Καταγγελίας Σύμβασης κ.α.). Στο πλαίσιο της γενικής αυτής υποχρέωσης του εργοδότη για αναγγελία των όρων εργασίας των απασχολούμενων υπό το διευθυντικό του δικαίωμα εργαζομένων, τέθηκε το ερώτημα εάν τούτη η υποχρέωσή του περιλαμβάνει και αναγγελία της τροποποίησης της ειδικότητας του εργαζομένου, είτε λόγω επιβράβευσης και προαγωγής του, είτε υποβάθμισής του, μέσω της υποβολής Συμπληρωματικού/Τροποποιητικού Πίνακα Προσωπικού.

ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΝΗ

Η αλλαγή ειδικότητας εργαζόμενου συναντάται συχνά στην εργασιακή πρακτική, συνήθως με τη μορφή της ανάθεσης καθηκόντων ανώτερων των υφιστάμενων, γεγονός που συνοδεύεται και από την αντίστοιχη μισθολογική ανέλιξη του εργαζόμενου. Στον αντίποδα, είναι δυνατή και η ανάθεση υποδεέστερων καθηκόντων, η οποία όταν επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη συνιστά περίπτωση μονομερούς βλαπτικής μεταβολής, όταν μάλιστα τούτη συνεπάγεται την ηθική ή υλική μείωση του εργαζόμενου, με αποτέλεσμα να γεννάται αγώγιμη προς όφελός του αξίωση προς αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης.

Στην περίπτωση λοιπόν της αλλαγής ειδικότητας εργαζομένου, ο νόμος δεν προβλέπει αυτοτελή υποχρέωση υποβολής τροποποιητικού/συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού. Τούτη ωστόσο θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς πως έμμεσα επιβάλλεται στον εργοδότη σε κάθε περίπτωση, διότι ο εργοδότης υποχρεούται σε υποβολή Συμπληρωματικού Πίνακα Προσωπικού σε περίπτωση μεταβολής των αποδοχών του εργαζομένου ή των ημερών ή ωρών εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση αναπροσαρμογής του ύψους των αποδοχών του εργαζομένου, η υποχρέωση υποβολής του πίνακα Ε4 πρέπει να εκπληρωθεί εντός 15 ημερών από την επέλευση της αναπροσαρμογής. Αντίστοιχα, σε περίπτωση τροποποίησης του ωραρίου του, λόγω της αλλαγής της ειδικότητας, ο εργοδότης υποχρεούται να προδηλώσει τούτη τη μεταβολή, υποβάλλοντας τον Συμπληρωτικό Πίνακα Ε4 το αργότερο έως την ημέρα που το πρώτον συμβαίνει η αλλαγή του ωραρίου. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η αναγγελία των τροποποιήσεων στις αποδοχές ή στο ωράριο θα γίνει υπό τη νέα ειδικότητα του εργαζομένου στο σχετικό πεδίο, με την παράλληλη σημείωση στις παρατηρήσεις του Πίνακα πως επήλθε αλλαγή της ειδικότητας του εργαζόμενου, καθώς και η ημερομηνία αυτής.

Με δεδομένο πως συνήθως η μεταβολή ειδικότητας του εργαζομένου συνεπάγεται τη μισθολογική του αναπροσαρμογή ή την τροποποίηση του ωραρίου του, συνάγεται πως στην πράξη τούτη η μεταβολή πράγματι δηλώνεται στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ και έμμεσα επιβάλλεται, λόγω της συναφούς με τη μεταβολή αυτή, υποχρέωσης αναγγελίας της αναπροσαρμογής του μισθού ή της τροποποίησης του ωραρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα αν η αλλαγή της ειδικότητας του εργαζομένου συνοδεύτηκε από κάποια από τις ως άνω περιγραφόμενες μεταβολές, για τις οποίες υφίσταται υποχρέωση αναγγελίας στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ, ο εργοδότης υπέχει την αυτοτελή (ανεξάρτητη από την αναγγελία στο ΕΡΓΑΝΗ) υποχρέωση γνωστοποίησης των νέων όρων εργασίας στον εργαζόμενο. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 5053/2023, η υποχρέωση γνωστοποίησης των βασικών όρων εργασίας εκπληρώνεται με παράδοση στον εργαζόμενο εγγράφου, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μια εβδομάδα το αργότερο από την έναρξη της εργασίας του. Αυτονόητο είναι πως η ως άνω υποχρέωση γνωστοποίησης της αλλαγής ειδικότητας μέσα στα χρονικά όρια που διαγράφει η διάταξη, υφίσταται ανεξάρτητα από την μεταβολή του μισθού η την τροποποίηση του ωραρίου του εργαζομένου.

Συντάκτης: Ιωάννης Γερέλκης, Ασκούμενος Δικηγόρος
Συμπληρώστε τη Φόρμα Επικοινωνίας

Υπηρεσία Ταχείας Απάντησης

Εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, ο διαχειριστής του γραφείου μας κ. Γραμμένος Ευστάθιος θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί σας ώστε να λάβει ένα συνοπτικό ιστορικό της υπόθεσής σας και να προγραμματίσει μαζί σας συνάντηση είτε δια ζώσης στα γραφεία μας, είτε εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης. Στη συνάντηση αυτή θα καταγράψουμε το πλήρες ιστορικό της υπόθεσής σας και θα λάβουμε τα διαθέσιμα έγγραφα που έχετε στην κατοχή σας.

Prev post
Εργατική νομοθεσία: Ποιες άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς
22 Μαΐου, 2024
Next post
Παροχή πρόσθετης εργασίας από εργαζόμενους μερικής απασχόλησης
19 Ιουνίου, 2024

Πρόσφατα Άρθρα