Τσακάλωφ 14, Κολωνάκι, 106 73 Αθήνα, 3ος όρ. – χάρτης | eg@grammenoslegal.gr | Τηλ.: 211 71 500 93

Social Media:

Αρθρογραφία

Η μονογονεϊκή άδεια χορηγείται μόνο στον ένα γονέα;

Ο Γραμμένος Ε. Ευστάθιος είναι Δικηγόρος Αθηνών – Εργατολόγος και επισκέπτης Καθηγητής στο μάθημα «ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό «Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.


 

Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν. 4808/2021 «Στους εργαζόμενους γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33, που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού, χορηγείται άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές, επιπλέον αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδειας οκτώ (8) εργάσιμων ημερών ετησίως».
Όπως ορίζεται και στην υπ’ αριθμόν 47972/2021 Εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας, πράγματι η ως άνω άδεια εξακολουθεί να χορηγείται σύμφωνα με τα ισχύοντα, στον μονό γονέα. Μονός γονέας είναι εκείνος που έχει χηρεύσει, (έχει αποθάνει ο άλλος γονέας) ή ο άγαμος γονέας, ήτοι αυτός που δεν έχει συνάψει γάμο, επομένως δεν υπάρχει νομίμως έτερος γονέας.

Παρά τα ανωτέρω ρητά αναφερόμενα στην διάταξη του νόμου, με την υπ’ αριθμόν 107342/14.11.22 μεταγενέστερη Εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας επιχειρείται η ερμηνευτική διεύρυνση της έννοιας του «μόνου γονέας», ώστε να περιλαμβάνει ως δικαιούχους της εν λόγω άδειας «τους εργαζόμενους δικαιούχους δύο γονείς ή και τρίτα πρόσωπα με κριτήριο την κατ΄αποκλειστικότητα άσκηση της γονικής μέριμνας του προσώπου του παιδιού» με δικαστική απόφαση, καθώς επίσης και τους διαζευγμένους γονείς.

Η ως άνω ερμηνευτική προσέγγιση δημιουργεί το εξής ζήτημα: Ποιος από τους διαζευγμένους γονείς πρέπει να λάβει την μονογονεϊκή άδεια, όταν έχουν και οι δύο την συνεπιμέλεια των παιδιών; Δηλαδή, η ερμηνεία της πρόσφατης Εγκυκλίου προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει.

Κατά την άποψή μας, έχουμε ανεπίτρεπτη διεύρυνση της έννοιας του «μονού γονέα» με εγκύκλιο, η οποία αντίκειται στο γράμμα του αρ. 45 του Ν. 4808/2021. Επίσης, δεν νοείται ακύρωση του νόμου με Εγκύκλιο, αλλά ούτε και σεβασμός Εγκυκλίου αντίθετης προς τον νόμο, παρά το ότι με το άρθρο 24 του Ν.5053/2023 έχει προσδοθεί αυξημένο κύρος στις Εγκυκλίους «Έργο της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, όπως αυτές ερμηνεύονται από τις εγκυκλίους των κατά περίπτωση αρμόδιων οργάνων…».

Συντάκτης:  Βίλμα Φραντζή | Ασκούμενη Δικηγόρος

Συμπληρώστε τη Φόρμα Επικοινωνίας

Υπηρεσία Ταχείας Απάντησης

Εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, ο διαχειριστής του γραφείου μας κ. Γραμμένος Ευστάθιος θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί σας ώστε να λάβει ένα συνοπτικό ιστορικό της υπόθεσής σας και να προγραμματίσει μαζί σας συνάντηση είτε δια ζώσης στα γραφεία μας, είτε εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης. Στη συνάντηση αυτή θα καταγράψουμε το πλήρες ιστορικό της υπόθεσής σας και θα λάβουμε τα διαθέσιμα έγγραφα που έχετε στην κατοχή σας.

Prev post
Τροπολογία του Υπουργείου για την απασχόληση κατά την Κυριακή
20 Νοεμβρίου, 2024

Πρόσφατα Άρθρα